Progetto Flaminio

An open and structured city that confirm the value of the spatial and functional complexity of european city fabrics.

 

A city that is designed starting from the ground floor, from the open space in-between the buildings. An articulated space able to give life to a structured sequence of different environments in mutual relation.

A continuous system but at the same time differentiated in relation to the plurality of potential uses and different meanings; a system able to promote the sense of collective and the interaction among the inhabitants.

 

A city composed of a double system: on one side a pedestal which visually and phisically connect the urban fabric, gives shape to the open public space and hosts all the programs that need a proximity with the city domain; on the other side a system of residential courtyards which defines a more intimate and private space.

 

Built continuity

The new implant is not and autonomous piece over the city.

It has no borderlines.

It is integrate in scale to complete the existing grid.

The urban fabric is preferred over the constructions of architectural icons

 

Void continuity

Inner open spaces, with different scales, are linked one to another to produce a continuous and permeable public space. A public squares system connected with the surrounding city.

The air of Rome goes through the new Progetto Flaminio

 

The traces of the existing fabric are used as a base of the proposal in a modern palimpsest.

 

At first, temporarily reusing existing structures to host a creativity program until the new Science Museum for the city of science is built.

 

The original site traces specify the place for the new constructions and the public voids, translating to the present the old military fabric and updating it into a contemporary city.

 

Landscape design reinterprets these traces too.

The site memory is read in the drawing of the ground floor through the use of different pavement textures, vegetation and water lines.

 

At the end some pieces will remain for future generations.

Piazzale Luigi Menabrea façade is now a piece of the cultural building for the neighbourhood. It is also one of the main public squares of the project.

Memory of the place keeps over time on its original location. 

Client: Comune di Roma
Location: Roma
Program: housing, office, mixed use
Status: Design competition
Dates: 2015
Design: Labics (Maria Claudia Clemente, Francesco Isidori), Paredes Pedrosa Arquitectos
Team: Onorato Di Manno, Andrea di Renzo, Sara Sosio
Consultants: Aranea, Eliana Cangelli, Intertecno

 

BACK TO TOP