Canyon House

A private residence based on a complex three-dimensional map of interlocking space types.
This commission involved the renovation of a building which itself has several additions dating back to the 1960s. Located inside the Appia Antica Park on the outskirts of Rome, the building serves as the clients’ main residence, and is a space both for work and relaxation. The design uses vertical axes to section the building into different space types including service areas, distribution areas, main quarters and outdoor areas, establishing a specific spatial and functional sequence as the owners move throughout the building. In addition, the horizontal sequence of floor levels differentiates zones for sleeping, living and work. These horizontal and vertical planes create a three-dimensional map for the house and its functions.
At the heart of the house is a wide, full-height vertical void that serves as the primary circulation space, linking the surrounding rooms in a flexible and dynamic way characteristic of contemporary living. This void is a spatial, visual and functional connection point, where public and private spaces, daytime and nighttime activities, interior and exterior flows all meet and intersect. It also exposes the intimacy of domesticity, revealing the inner life of the home.

Client: Private
Location: Rome
Program: Private Residence
Status:Built
Dates: Design: 2002 - 2004
Gross floor area: 2,200 sqm
Net floor area: 530 sqm
Cost :450,000 euro
Design: Labics (Maria Claudia Clemente, Francesco Isidori, Marco Sardella)
Architectural team: Magali Roig Liverato
Consultants: Structural engineering: Studio 3S - Camillo Sommese, Eng.; Services: Riccardo Fibbi, Arch., Carolina de Camillis, Arch.
Photos: Luigi Filetici

 

BACK TO TOP