Tabriz Urban Railway

The proposal is based upon three different concepts:

 

a new garden

the project is a reinterpretation of the traditional Persian garden, conceived as a public space, a space for people and for the collectivity; a space defined by a clear geometrical structure that keeps together the natural elements – water and green areas - and the built pavillions.

It is this new garden that mediates and defines the relation between the stations and the city: an empty natural space which will become a new centre for the surrounding city.

 

an urban skyline

the buildings for the new entrances play a double role: on one side they stand as garden pavillions, immersed in the trees and next to the water, but on an urban scale they behave like a real urban signal, very similarly to the towers of the wind in the landscape of Yazd and its badgir.

 

an underground square 

the underground spaces, especially the one on the first underground level, are conceived as public square dedicated mainly to cultural activities with some related commercial ones; like in a public square here different activities can take place: readings, exhibitions, lectures, meeting, talking, seating, etc .

The physical and visual connection among the garden on the ground floor and this space plays a key role: the presence of natural light from above is important to perceive this space as a natural continuation of the garden and to avoid the sensation of being detached from the public life of the city and thus to reinforce its attractivity. The ceiling, which plays a very important role in the perception of the space, is conceived as a tridimensional pattern with coloured.

Client: Tabriz Urban Railway Organization
Location: Tabriz, Iran
Program: interior and entrance design of station n.11_Saat square
Status: Competition
Dates: 2016
Total area: 11.800mq
Design: Labics (Maria Claudia Clemente, Francesco Isidori)
Design team: Andrea Di Renzo, Federico Pitzalis, Iliana Polydora

International competition - Second Prize

 

BACK TO TOP